bishop, W tych lampkach jest żarówka 5 watowa W5W , a co do oświetlenia to tak jak pisze przedmówca za bardzo nie doświetlają , ale wtedy albo + ledy albo dodatkowa lampka od dołu .
Jak byś dodawał ledy to wiadomo podpinasz równolegle do lampki ( błędów nie ma ) , a jak dasz same ledy bez lampki to bez odpowiedniej kombinacji ( albo ledy z CAN , albo led i dodatkowy rezystor ) masz błąd spalonej żarówki .
I masz tylko same ledy ( bez lampki w obwodzie ) i bez dodatkowego rezystora wstawionego równolegle ? , wpięte w sterownik drzwi i zakodowane ? .
Jeżeli tak to dziwne , bo powinno wywalić błąd żarówki ( otwartego obwodu ) odnotowany w sterowniku drzwi.
Taki jak ten :
1 Fault Found:
00120 - Outside Warning Light/Door exit Light Driver Side
012 - Electrical Fault in Circuit
tylko po co kombinowac.....paski led koszt np u mnie 12 zł/m a tam trzeba 2x powiedzmy 20 cm i masz światło jak trza.... przykąłd w tym linku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=36359&start=0 identyczne paski mam i zrobione tak samo....
jeden pin lampki to masa - dolutowujesz do masy strerownika (gruby brązowy) lub pin 19 sterownika wtyczki 32pinowej
drugi pin lampki to wtyczka 32pinowa sterownika pin 18 - przewód serwisowy 000 979 009 E
Blog poświęcony modyfikacjom i ulepszeniom przeprowadzanym na samochodach marki VW. Zawiera również opisy ciekawostek, akcesoriów i doraźnych napraw.
- pin 4 i 14.
Osobiście podłączyłem do sterownika tylko paski diodowe i działa bez błędów.
Oczywiście kodowanie z załączoną w linku instrukcją - wymagane.
Przynajmniej działa to w O2fl
Krzynol mówisz o nowszych OII czyli takich, gdzie guzik od blokowania opuszczania tylich szyb się podświetla przy naciśnięciu i posiada menu komfortu na Maxci docie?
Lampek ostrzegawczych w tylnych drzwiach nie montowałem. Natomiast zgodnie z wątkiem "[O2] Podświetlenie drzwi" (http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75205), zamontowałem pasek diodowy w tylnych drzwiach, ale bez lampki ostrzegawczej. Widocznie ten sterownik nie posiada diagnozy spalonej żarówki, bo żadnego błędu VCDS nie wygenerował, nie ma też błędu na wskaźnikach.
greg44, dokładnie tak
muszę to sprawdzić, bo pisałem, że się nie da, ale dotyczyło to starszych wersji elektroniki
a założenie fizyczne lampki to inna bajka, bo u nas nie ma za bardzo miejsca na nie
Ja mam też zamiar założyć pasek led na tylne drzwi. Sprawdzałem kodowanie przyjmie, a mam skodę z 2005r więdz dzisiaj zakupiłem piny i jutro montaż zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:
I nic z tego :cry: po zakodowaniu sterowników i wpięciu w 4 i 14 pin kabelków nic nie działa. Co ciekawe jeden z pinów był zajęty. Może u mnie powinno się wpiąć piny w inne miejsce?
I masz tylko same ledy ( bez lampki w obwodzie ) i bez dodatkowego rezystora wstawionego równolegle ? , wpięte w sterownik drzwi i zakodowane ? .
Jeżeli tak to dziwne , bo powinno wywalić błąd żarówki ( otwartego obwodu ) odnotowany w sterowniku drzwi.
Taki jak ten :
1 Fault Found:
012 - Electrical Fault in Circuit
ale ostatnio pojawiły się błędy - może szlak trafił w diodach canbus , według logów przerwa
a światełka działają jak powinny
i tu pytanko czy można wyłączyć spr elektryki aby diodki zostały ( obecnie zima także ciężko
coś pogrzebać )
moje logi
42-Door Elect, Driver -- Status: Malfunction 0010
-------------------------------------------------------------------------------
Address 42: Door Elect, Driver Labels: 1K0-959-701-MIN3.lbl
Part No SW: 1T0 959 701 T HW: 1T0 959 701 T
Component: Tuer-SG 009 2119
Coding: 0000244
Shop #: WSC 73430 790 00066
VCID: 48874FC3A2B30E4297B0CE5-801C
1 Fault Found:
012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent
52-Door Elect, Pass. -- Status: Malfunction 0010
------------------------------------------------------------------------------
Address 52: Door Elect, Pass. Labels: 1K0-959-702-MIN3.lbl
Part No SW: 1T0 959 702 R HW: 1T0 959 702 R
Component: Tuer-SG 009 2119
Coding: 0000244
Shop #: WSC 73430 790 00066
VCID: 47854CFFAFAD013A9EAAC51-8012
1 Fault Found:
00121 - Outside Warning Light/Door exit Light Passenger Side
012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent
dopytuje bo VCDS mam tylko po angielsku i nie mam podpowiedzi po polsku a na dworze
zima - 12
dzięki
pozdrawiam Adam Octavia 2 - Tour II - Kosiarka Spontany Katowickie
Komentarz